Daimler разшири "електропакта" си с Renault-Nissan

Немският производител на луксозни автомобили Daimler AG разширява кооперацията си с Renault SA и Nissan Motor Co. на тема развитие на електромобилите, с цел да се справи по-добре с все по-стриктните изисквания за емисии на вредности от автомобилите.

Развойният шеф на Daimler Tомас Вебер, заяви официално, че кооперацията с Renault и Nissan "ще бъде разширявана, включвайки и трите партньора по отношение на електромоторите, акумулаторите и задвижванията". Първата договорка на Renault, Nissan и Daimler, подписана през април, засягаше само работата върху малките автомобили, леките автомобили с търговско предназначение и двигателите. В нея бяха фиксирани следващите поколения на Smart ForTwo и Renault Twingo, както и разширяване на моделната им гама.

Стъпката на Daimler идва в момент, когато автопроизводителите и доставчиците на компоненти бързат да заемат позиции на пазара с приближаването на срока за въвеждане на ниските нива на емисии. Toyota Motor Corp. обяви в понеделник, че вариантът "plug-in" на модела Prius ще бъде позициониран като най-евтин "зелен" автомобил през 2012-а година.

Стандартите за емисии на вредности стават все по-строги, за да се противопостави нещо на глобалното затопляне. Еврокомисията иска да се достигне ниво от 95 грама CO2 на километър максимум до 2020-а за всяка нова кола продадена в Европа. Специално Daimler ще трябва да намали общо пресметнатите за колите си емисии до под 140 грама СО2 на километър още до 2012-а или рискува да отнесе сериозни глоби. В момента "fleet" емисиите на концерна за моделите му от Smart до Mercedes S-class и E-class са близо до 160-е грама на километър.

"Няма да можем да покрием изискванията на Брюксел до 2020-а за 95-е грама на километър без да имаме на разположение електроколи и горивни клетки" - сподели още Вебер. "Новата технология е още в детските си години и няма да е никак лесно да се печелят пари от нея". Daimler иска да реализира между 150 и 200 хиляди автомобили с "нулеви" емисии в Европа към 2020-а, докато през миналата година общото му автомобилно производство леко е прехвърлило цифрата от един милион.

Tова е и причината за решението на Daimler да разшири сътрудничеството си с Renault и Nissan, надявайки се с пъти да намали разходите си по развойната дейност, пък и по производството на електромобилите по-нататък. "Ако трябва да работим сами, ще имаме възможност да правим около половин милион двигателя, докато заедно с Renault приказката е вече за няколко милиона." В същото време Вебер добави още една привлекателна страна на кооперацията - очаква се Nissan да закупува около четвърт милион дизелови двигатели от Mercedes, като част от съглашението.